Stenkustens Folk ”invaderade” Torget

Under Skördefestens första dag var det full fart på Torget i Löttorp. Temat var "Stenkustens Folk" med anledning av att CentrumBION visar den film som spelades in då krönikespelet uppfördes 1979.

Besökare på Torget
Besökare på Torget

När spelet uppfördes 1979-1988 i Jordhamn, så var IOGT-NTO och Åkerbo Hembygdskrets arrangörer. Samma föreningar stod för aktiviteterna på torget och i bion i torsdags.

Sonja Johansson, IOGT-NTO/CentrumBION hälsade välkommen och berättade om torgaktiviteterna och krönikespelet, som utspelade sig år 1652 i Jordhamn, vid stenkusten. Hon kallade upp de skådespelare och statister som varit  med i spelet och ett 10-tal personer äntrade scenen. Allan Nilsson, 91 år fanns på plats och berättade kort om initiativet för nästan 40 år sedan. Det var han och Sig-Britt Petersson från IOGT-NTO som var de drivande.

Prologen läses av Nils-Göran Axelsson

Prologen läses av Nils-Göran Axelsson

Scener ur föreställningen spelades upp och Nils-Göran Axelsson läste prologen, vilket inledde krönikespelet vid uppförandet. Byfolk, skådespelare och övriga som sålde produkter var tidsenligt klädda. Det såldes hantverk, ullprodukter, honung, ägg, med mera. Hotell Hornsjön serverade mycket god fisk- och skaldjurssoppa och på Restaurang KALK 100 meter från torget erbjöd dagen till ära kalvstek med rotfrukter. Kalvstek stod på menyn när Mäster Samuel i spelet kom hem efter förhandlingar på Borgholms Slott.
Tre gånger under sen eftermiddag/kväll visades filmen på CentrumBION.

Torghandel

Nils: "Heter du Råda!? Var kommer du ifrån?"

Nils: ”Heter du Råda!? Var kommer du ifrån?”

Smyckning på muren

Smyckning på muren

Hotell Hornsjön sålde produkter och serverade soppa

Hotell Hornsjön sålde produkter och serverade soppa

Av: , 2017-09-30

Kommentarsfältet är stängt.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00